Bebeklik Çağında Takvim Dışı Aşılar

Bebeklik Çağında Takvim Dışı Aşılar Nedir?

Bebeklere rutin aşı takvimi dışında en sık uygulanan iki aşı rota virüsü aşısı ve menenjit aşısıdır. Rota virüsü, sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde enfeksiyona yol açan ve sebep olduğu ishal ve kusma gibi şikayetler nedeniyle tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Menenjit ise beyni ve omuriliği saran zarın iltihaplanması ile karakterize olan, son derece tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle de yenidoğanların ve bir yaşının altında olan, bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan çocukların yaşamını tehdit edebilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz aşılar sayesinde bu iki hastalığın da tehlikeli ve ölümcül olabilen türlerinden korunmak mümkündür.

Bebeklik Çağında Takvim Dışı Aşılar Ne Zaman Yapılır?

Bebeklik çağında takvim dışı uygulanan aşılardan en yaygınları Rota Virüsü Aşısı ve Menenjit Aşısı’dır. Rota virüsü aşısı genellikle doğumu takip eden ikinci aydan sonra yapılmaktadır. Bu aşı oral yani ağız yolu ile uygulanmaktadır. Menenjit aşısı da, rota virüsü aşısına benzer olarak doğumdan 2 ay sonra yapılabilmektedir. Bu aşının iki tipi bulunmaktadır, menenjit aşıları; menenjitin felç ve ölüm tehlikesi oluşturan tiplerine karşı etkili bir koruma sağlamaktadır.

Takvim Dışı Aşılar Neden Önemlidir?

Takvim dışı aşılar, her ne kadar ulusal aşı programına dahil olmasalar da çocukları ve bebekleri belli hastalıklara karşı başarılı bir şekilde korurlar. Bu yüzden son derece önemlidirler. Saydıklarımıza ek olarak kız çocuklarını ilerde karşılaşabilecekleri HPV kaynaklı rahim ağzı kanserinden koruyan HPV aşısı da çocuklara uygulanan takvim dışı aşılar arasında yer almaktadır. Bu aşı da aynı rota virüsü aşısı ve menenjit aşısı gibi bireyleri son derece tehlikeli hastalıklara karşı koruyabilmektedir.

Ankara Bebeklik Çağında Takvim Dışı Aşılar

Ankara bebeklik çağında takvim dışı aşılar ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button