Çocuklarda ve Bebeklerde Gaz Sancısı
Gaz sancısı bebeklerde ve küçük çocuklarda oldukça yaygın bir sorundur. Bebeklerin sindirim sistemi henüz gelişimini tamamlamadığı için, gaz çıkışı gerektiği gibi gerçekleşemeyebilir. Buna bağlı olarak da gaz sıkışması gibi sorunlar deneyimlenebilir. Çocuklarda ve bebeklerde gaz sancısı ve gaz sıkışması belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Karın bölgesinde şişkinlik veya sertlik hissi
- Ağlama ve huzursuzluk
- Uykusuzluk
- İştahsızlık veya beslenme esnasında sık sık kesilme
- Karın ağrısı
Çocuklarda ve bebeklerde gaz sancısına eşlik eden belirtiler bu şekilde sıralanabilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Gaz Sancısı Neden Olur?
Bebeklerde gaz sancısına yol açan iki temel etmen vardır. Bunlardan ilki, bebeklerin sindirim sisteminin henüz gelişimini tamamlamamış olmasıdır. Sindirim sistemi gelişimini henüz tam olarak tamamlamadığı için içerideki gazı tahliye etmekte zorlanabilmektedir. Bu da gaz sıkışmasına neden olmaktadır. Bir diğer etmen ise anne sütü ile beslenen bebeklerde, laktaz enziminin yeterince bulunmuyor olmasıdır. Laktaz enziminin az olması, sütün içerisinde yer alan laktozun sindirim sürecini zorlaştırır. Bu da gaz sıkışmasına neden olur.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer?
Bebeklerin gaz sancıları ve gaz problemleri genellikle doğum ile başlar ve doğumu takip eden 3 ila 4 ay boyunca devam eder. Sonrasında ise bu problemler kendiliğinden geçerler.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Gaz sancısı çeken bebekleri rahatlatmanın en iyi yolu, bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Bunun için şöyle bir yöntem izlenebilir:
- Bebek sırt üstü yatırılır.
- Bacaklar bisiklet sürme hareketi taklit edilecek şekilde hareket ettirilir.
Bu yöntem sayesinde gaz sancısı çeken bebekler gazlarını çıkarabilir ve rahatlayabilirler.
Ankara Bebeklerde Gaz Sancısı Tedavisi
Ankara bebeklerde gaz sancısı tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.