Bebeklerde İshal Tedavisi

    Bebeklerde İshal Tedavisi Ankara

    Bebeklerde ishal tedavisi Ankara, bebeklerde ishale neden olan hastalıkların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen, özel uygulamalardır. Dışkılama, sindirim sisteminin son aşamasıdır ve sindirim sürecinde ortaya çıkan atıkların vücuttan uzaklaştırılması için son derece önemlidir. Bebeklerin veya çocukların, dışkılama sıklığında veya dışkılarının yapısında meydana gelen değişimler bazı hastalıklara işaret ediyor olabilir. İshal de bahsi geçen değişimler arasında en sık karşılaşılanlardan biridir. Özellikle de küçük yaşlardaki bebekler, ağırlıklı olarak anne sütü ve sıvı gıdalar ile beslendikleri için dışkılarının katılığından ishal olduklarını anlamak mümkün olmayabilir.

    Bu yüzden bebeklerde ishal olma durumu, dışkılama sıklığının yaklaşık iki katına çıkması olarak tarif edilir. Görece büyük çocuklarda ise hem dışkının cıvık (sıvı) olması hem de dışkılamam sıklığının artması ishale işaret edebilmektedir. İshal tedavisi, genellikle ishale yol açan hastalığın veya durumun ortadan kaldırılması ile gerçekleşmektedir. Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda ishal tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Bebeklerde ishal ne zaman geçer?’’, ‘’İshal bebekler için tehlikeli midir?’’, ‘’Bebeklerde ishale ne iyi gelir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bebeklerde ishal tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    İshal Nedir?

    İshal, dışkının normalden daha sulu ve daha sık gerçekleşmesi ile karakterize olan bir durumdur. İshal genellikle bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda bireyin beslenme alışkanlıkları gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. İshal bebeklerde ve çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Dehidrasyon gibi sorunlara yol açtığı için çocuğun ciddi şikayetler edinmesine neden olabilir. Geçmeyen ishali olan çocuklar aileleri tarafından bir pediatri doktoru ile görüştürülmelidirler. 

    Bebekler Neden İshal Olur?

    Bebeklerde ishal nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Beslenme bozuklukları.
    • Gıda zehirlenmeleri.
    • Alerjik reaksiyonlar.
    • Bağırsak enfeksiyonları.
    • Boğaz enfeksiyonları.
    • Bazı ilaçların yan etkileri.
    • İdrar yolu enfeksiyonları.
    • Orta kulak iltihabı.
    • Laktoz intoleransı.

    Bebeklerde ishal nedenleri bu şekilde sıralanabilir. 

    Bebeklerde İshal Belirtileri Nelerdir?

    İshal çoğu zaman bir hastalığın veya sağlık sorununun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu yüzden direkt olarak ishalin yol açtığı belirtilerden bahsetmek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte yaygın bir şekilde ishale eşlik eden belirtiler vardır, bu belirtiler şunlardır:

    • Karın ağrısı.
    • İdrar yapmada azalma.
    • Dışkılama sıklığının artması.
    • Dışkının daha sıvı bir yapıya sahip olması.
    • Dışkının renginde farklılık.
    • Halsizlik ve huzursuzluk hali.

    Bebeklerde ishal belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

    Bebeklerde İshal Tehlikeli Midir?

    İshal, küçük çocuklar ve bebekler için oldukça tehlikelidir. İshal sırasında, özellikle de ishale kusma da eşlik ediyorsa yüksek miktarda sıvı kaybı gerçekleşir. Bu da dehidrasyona yol açarak bireyin ciddi sağlık sorunları deneyimlemesine neden olur. Bu yüzden geçmeyen veya sık sık tekrarlayan ishal sorunu kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

    Bebeklerde İshal Ne Zaman Geçer?

    Bebeklerde ishal genellikle 5 ila 7 gün kadar sürer. Bununla birlikte bazı durumlarda ishalin daha uzun sürmesi; durup yeniden başlaması da mümkündür. Bu durumda mutlaka bir çocuk hastalıkları doktoru ile görüşülmelidir. 

    Bebeklerde İshal Durumunda Hangi Doktora Gidilir?

    Uzun süre devam eden ishal durumunda bebekler ve çocuklar, teşhis ve tedavi uygulamalarının erkenden gerçekleşebilmesi için bir pediatri uzmanı ile görüştürülmelidirler. Çocuk doktorları bebeklerde ishalin hangi nedenlerden ortaya çıktığını tespit edebilir, bu nedenlere yönelik özel tedavi çalışmaları gerçekleştirebilirler.

    Bebeklerde Geçmeyen İshal Neden Olur?

    Çeşitli bakteriyel veya viral hastalıklar, çocuklarda ve bebeklerde, uzun süre devam eden, geçmeyen ishallere neden olabilir. Bu durumda çocukların sıvı alımlarının desteklenmesi; ishali ve ishale yol açan hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik tedavi çalışmaları gerçekleştirilmesi gerekir. 

    Bebeklerde İshal Tedavisi Nasıl Olur?

    Bebeklerde ve çocuklarda ishal tedavisi, bireyin beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesiyle yapılır. Bununla birlikte ishali durdurmaya yönelik ilaç tedavileri de gerçekleşebilir. Eğer ishal bir enfeksiyon hastalığı nedeniyle ortaya çıkıyorsa bu hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik antibiyotik tedavileri de gerçekleştirilebilir. İshal olan bebeklerde ve çocuklarda sıvı alımı desteklenmelidir. Ancak bebek 6 aylıktan küçükse bebeğe ne kadar su verileceği konusunda mutlaka bir doktor ile görüşülmelidir. 

    Ankara Bebeklerde İshal Tedavisi Fiyatları

    Ankara bebeklerde ishal tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button