Boğmaca Tedavisi Ankara
Boğmaca tedavisi Ankara, bulaşıcı bir hastalık olan ve özellikle de 5 yaşından küçük olan çocuklar için tehlikeli olabilen boğmaca hastalığının tedavi edilmesi için yapılan uygulamalardır. Pek çok solunum yolu hastalığı, bireyin solunum faaliyetini tamamen etkilemez ve dinlenme ile geçer. Ancak boğmaca hastalığı gibi bazı solunum yolu hastalıkları, özellikle de belli bir yaşın altındaki çocuklar için ciddi tehlikeler oluşturur. Bu hastalığa sahip olan küçük çocuklar öksürük nöbetleri geçirebilir, bu nöbetler sırasında nefes almakta güçlük çektikleri için morarabilirler. Öyle ki beyin, oksijensiz kalınma durumu sebebiyle kalıcı zarar görebilir ve bebeğin hayatı tehlikeye girebilir. Oldukça ciddi bir hastalık olan boğmacadan, aşı takvimi kapsamında yapılan boğmaca aşısı sayesinde büyük oranda korunmak mümkündür.
Bu aşı genellikle doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde yapılmaktadır. Aşıyı olmamış bebekler ise her zaman boğmaca hastalığı açısından risk altında olmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Boğmaca hastalığı belirtileri nelerdir?’’, ‘’Boğmaca hastalığı neden olur?’’, ‘’Boğmaca hastalığı nasıl bulaşır?’’ ve ‘’Boğamca hastalığı tedavisi nasıl olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara boğmaca hastalığı tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.
Boğmaca Nedir?
Boğmaca hastalığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen ancak özellikle de 5 yaşından küçük çocuklarda ağır seyreden, ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Boğmaca hastalığı geçiren çocuklar öksürük nöbetleri yaşarlar. Bu süreçte nefes almakta güçlük çekebilirler. Buna bağlı olarak morarma gibi durumlar gerçekleşebilir. Boğmaca görece tehlikeli bir hastalıktır, bu yüzden ihmal edilmemesi gerekir. Çocuklara, aşı takvimi kapsamında boğmaca hastalığından korunabilmeleri için boğmaca aşısı yapılmaktadır. Böylece çocuğun boğmaca gibi tehlikeli bir hastalığa karşı, güvenli bir şekilde bağışıklık kazanması sağlanmaktadır.
Boğmaca Neden Olur?
Boğmaca virüsü, hali hazırda hasta olan bireylerin öksürme veya hapşırma yolu ile etrafa yaydığı damlacıklar sebebi ile çocuğun vücuduna girer. Eğer çocuk daha önce boğamca hastalığı geçirmemişse veya boğmaca aşısı olmamışsa virüse bağlı olarak enfeksiyon gelişir. Boğmaca hastalığı genel olarak bu şekilde meydana gelmektedir.
Boğmaca Belirtileri Nelerdir?
Boğmaca hastalığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Hafif ateş yükselmesi
- Titreme
- Hapşırık
- Kuru öksürük ve öksürük nöbetleri
- Yorgunluk ve bitkinlik hissi
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Nefes darlığı
- Dudaklarda ve tırnaklarda morarma
- İshal
- Yüz kızarıklığı
- Kusma
- Özellikle de küçük çocuklarda ve bebeklerde solunum durması
Boğmaca belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Boğmaca hastalığının belirtileri ve bu belirtilerin şiddetleri çocuğun yaşına, genel sağlık durumuna ve benzer kriterlere göre değişiklik gösterebilir.
Boğmaca Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Boğmaca bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan biri, öksürürken veya hapşırırken damlacıklar yolu ile boğmacaya yol açan patojeni çevresine saçabilir. Bu patojenlere maruz kalan birisi ise boğmaca hastalığına yakalanabilir.
Boğmaca Hastalığı Nasıl Geçer?
Boğmaca mutlaka erken müdahale ve tıbbi tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bu hastalığın erken dönemde başlayan antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınması mümkündür.
Boğmaca Hastalığı Tehlikeli Midir?
Boğmaca oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle de 5 yaşından daha küçük çocuklarda çeşitli, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Boğmaca sebebiyle zatüre gibi farklı hastalıklar gelişebilir. Hatta beyin iltihabı gelişme riski bile mevcuttur. Bu yüzden boğmaca hastalığı kesinlikle ihmal edilmemelidir, bebekler boğmaca hastalığına karşı aşılanmalıdır.
Bebeklerde Boğmaca Öksürüğü Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde ve küçük çocuklarda boğmaca öksürüğü, hastalığın ilk 15 gününde görece hafiftir. Daha sonra öksürüğün şiddeti artar, 15 gün kadar şiddetli bir şekilde devam eder. Hastalığın 1 ayı geride kaldığında, öksürük belirtisi de yavaşça şiddetini kaybetmeye başlar.
Boğmaca Tedavisi Nasıl Olur?
Boğmaca tedavisi sürecinde çeşitli ilaç tedavilerine başvurulur. Özellikle de hastalığın erkenden teşhis edildiği ve tedavinin erkenden başladığı durumlarda, antibiyotik tedavisi ile boğmacayı kontrol altına almak mümkündür. Bu süreçte çocuğun sahip olduğu belirtileri gidermeye yönelik de ilaç uygulamaları gerçekleştirilebilir. Böylece çeşitli sağlık riskleri önlenebilir, çocuğun boğmaca hastalığını mümkün olan güvenli şekilde atlatması sağlanabilir.
Ankara Boğmaca Tedavisi
Ankara boğmaca hastalığı tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.