Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonları Ankara
Çocuklarda boğaz enfeksiyonları Ankara, virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmaların yol açtığı hastalıklardır. Solunum, insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biri olan oksijenin sağlanabilmesi için gerekli olan bir faaliyettir. Burundan veya ağızdan alınan hava, solunum yolunu takip ederek akciğerlere ulaşmakta, buradan ise kana karışarak dolaşım yolu ile organlara iletilmektedir. Bazı durumlarda solunan havanın içerisinde yer alan virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmalar, yutak ve bademcik gibi bölgelere yerleşebilmektedir. Buralarda çoğalarak enfeksiyona ve enfeksiyonun sonucu olarak da çeşitli şikayetlere neden olabilmektedir.
Bu şikayetler arasında boğaz ağrısı, boğaz şişliği, öksürük ve yutkunma güçlüğü gibi belirtiler yer almaktadır. Bahsi geçen belirtiler, kontrol altına alınmadıkları takdirde çocuğun yaşam kalitesini ciddi ölçüce düşürebilmektedir. Bu yüzden çocuklarda boğaz enfeksiyonları ihmal edilmemelidir. Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda boğaz enfeksiyonları tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Boğaz enfeksiyonları nasıl geçer?’’, ‘’Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Çocuklarda boğaz enfeksiyonu ne zaman geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.
Boğaz Enfeksiyonu Nedir?
Boğaz enfeksiyonu, genizden gırtlağa kadar olan bölgede, virüsler veya bakteriler sebebiyle meydana gelen hastalıktır. Boğaz enfeksiyonu bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla ortaya çıkar. Çocuklar bu rahatsızlık sebebiyle boğaz ağrısı, boğaz şişmesi ve öksürük gibi şikayetler deneyimleyebilirler. Bu yüzden normale kıyasla daha huysuz, yorgun ve bitkin olabilirler.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Virüsler
- Bakteriler
- Vücudun veya solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonların boğazda da iltihaplanmaya neden olması
- Bağışıklık sistemini düşüren romatizmal hastalıklar veya bağışıklık sistemi hastalıkları
- Hali hazırda boğaz enfeksiyonu olan biri ile yakın temas halinde olmak
Çocuklarda boğaz enfeksiyonlarının en büyük nedeni virüslerin veya bakterilerin, boğaz bölgesinde iltihaplanmaya yol açmasıdır. Bununla birlikte bahsettiğimiz diğer etmenler de bu enfeksiyonların ortaya çıkma ihtimalini arttırabilmektedir.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Boğaz ağrısı
- Boğazda şişlik ve hassasiyet
- Öksürme
- Yutkunma zorluğu
- Geniz akıntısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Eklem ve kas ağrıları
- Ses kısılması
- Göz kızarıklığı veya gözlerde yanma
- Deride dökülme
- Yorgunluk ve bitkinlik hissi
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Boğaz Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı?
Boğaz enfeksiyonları, öksürme veya hapşırma yoluyla yayılan patojenler sebebiyle farklı kişilere de bulaşabilir. Bu yüzden özellikle de çocukların ve bebeklerin, hali hazırda boğaz enfeksiyonu geçiren bireylerden uzak tutulması gerekir. Böylece bulaşma ve dolayısıyla da çocukların boğaz enfeksiyonu geçirmesi önlenebilir.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tehlikeli Mi?
Boğaz enfeksiyonları genel olarak tehlikeli hastalıklar değildir. Bununla birlikte gerektiği gibi tedavi edilmediklerinde apselere ve bademcik taşlarına yol açabilirler. Bunlar tehlikeli veya çocuğun hayatını tehdit eden komplikasyonlar değillerdir. Yine de boğaz enfeksiyonuna kıyasla daha zor ve kapsamlı uygulamalar ile tedavi edilmeleri gerekir. Bu yüzden boğaz enfeksiyonlarının tedavileri ihmal edilmemelidir.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?
Çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonları genellikle 1 hafta içerisinde geçer. Bununla birlikte bazı durumlarda hastalık daha uzun da sürebilir. Bu süreçte çocuğun yaşam kalitesi ciddi ölçüde düşebilir. Bu yüzden boğan enfeksiyonu geçiren çocukların aileleri tarafından bir pediatri doktoruna götürülmeleri önerilir.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Boğaz enfeksiyonu geçiren çocukların istirahat etmeleri gerekir. Aynı şekilde düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmelidirler. Boğaz enfeksiyonları sırasında boğaz ağrısı ve boğaz şişliği gibi belirtiler görüldüğü için yumuşak veya sıvı besinlerle beslenmeleri daha uygun olabilir.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda boğaz enfeksiyonları, enfeksiyona yol açan mikroorganizmanın türüne göre farklı ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu süreçte genellikle iki farklı ilaç türüne başvurulur. Bunlardan ilki antibiyotikler gibi vücudun, bakterilerden kurtulmasını kolaylaştıran ilaçlardır. Diğeri ise boğaz enfeksiyonu sırasında ortaya çıkan semptomları gidermeye yönelik ilaçlardır.
Ankara Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi
Ankara çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.