Çocuklarda Kabızlık Tedavisi

    Çocuklarda Kabızlık Tedavisi Ankara

    Çocuklarda kabızlık tedavisi Ankara, uzun süre devam eden veya sık sık tekrarlayan kabızlık sorununu ortadan kaldırmak, bu soruna bağlı yaşanan şikayetleri gidermek için yapılan tedavilerdir. Sindirim sisteminin son aşamasında, sindirim sürecinden arta kalan atıklar anüs yolu ile vücuttan atılır. Dışkılama olarak bilinen bu olay, vücudun en temel fonksiyonlarından biridir. Dışkılama süreci, bazı hastalıkların yol açtığı durumlar sebebiyle gerektiği gibi ve ideal sıklıkta gerçekleşemeyebilmektedir. Bu durumlardan biri de kabızlıktır.

    Kabızlık bebeklerde ve çocuklarda görece sık rastlanılan bir durumdur. Bir hastalık nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi bireyin beslenme alışkanlıkları sebebiyle de görülebilmektedir. Sık sık ortaya çıktığı veya geçmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açması mümkündür. Bu yüzden çocuklarda kabızlık tedavisi aksatılmamalıdır. Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık nedenleri nelerdir?’’, ‘’Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık için hangi doktora gidilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çocuklarda ve bebeklerde kabızlık tedavisi gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Kabızlık Nedir?

    Kabızlık, dışkının normalden daha katı olması, dışkılamanın ise parça parça ve normalden daha az sıklıkta gerçekleşmesi ile karakterize olan bir durumdur. Sıvı alımında yetersizlik, stres, inek sütü tüketimi, yeterince lifli gıda tüketilmemesi ve enfeksiyonlar çocuklarda ve bebeklerde kabızlığa neden olabilirler. Kabızlık çoğu zaman beslenmenin düzenlenmesi ile ortadan kaldırılabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda ilaç tedavileri de gerekli olabilir. 

    Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

    Kabızlık, çocuklarda sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durum genellikle bir hastalık sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Vücudun farklı bölgelerinde gerçekleşen enfeksiyonlar çocuğun dışkılama süreçlerinde de sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte çocuğun beslenme alışkanlıkları ve az su tüketimi gibi durumlarda çocuklarda kabızlığa yol açabilir. Kabızlık bebeklerde, ek gıdaya geçiş sürecinde de ortaya çıkabilmektedir. 

    Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

    Çocuklarda kabızlık, çoğu zaman bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Kabız olan çocukların dışkılama alışkanlıkları değişir. Dışkıları parça parça halindedir. Dışkılarken ağrı hissi duyabilirler. Dışkılama sıklıkları azalabilir. Bununla birlikte kabızlığa sıkça eşlik eden bazı belirtiler vardır, bunlar şu şekilde sıralanabilir:

    • Karında şişlik hissi
    • Karın ağrısı
    • Halsizlik
    • Huysuzluk ve ağlama

    Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

    Çocuklarda Kabızlık Ne Zaman Geçer?

    Çocuklarda kabızlık, kabızlığa yol açan etmenin ortadan kaldırılması ile geçer. Bu etmen veya etmenler devam ettiği sürece kabızlık sorunu da devam edecektir. Bu yüzden çocuğun beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli, bazı yaşam tarzı değişimleri gerçekleştirilmelidir.

    Kabızlık Tehlikeli Midir?

    Kabızlık son derece sık rastlanılan bir durumdur ve ishalin aksine genellikle tehlikeli değildir. Her dört çocuktan birinin, çocukluk döneminde kabızlık şikayeti deneyimlediği bilinmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda kabızlık, çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların araştırılabilmesi ve kabızlığın etkili bir şekilde sonlandırılabilmesi için mutlaka bir doktor ile görüşülmelidir. 

    Çocuklarda Geçmeyen Kabızlık Neden Olur?

    Çocuklarda geçmeyen kabızlığın en önemli nedeni, kabızlığa neden olan faktörün ortadan kaldırılmamış olmasıdır. Bu faktörler arasında lifsiz gıdalar ile beslenmek ve yeterince sıvı almamak gibi etmenler yer alır. Çocuğun yaşam tarzı, doktor tarafından verilen önerilere göre düzenlendiği takdirde kabızlık geçecektir. 

    Çocuklarda Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

    Çocuklarda kabızlık tedavisi için, alanında uzman bir pediatri doktoru ile görüşülmelidir. Pediatri uzmanları çocukların yaşam tarzlarını değerlendirebilir, kabızlığa yol açıyor olması muhtemel hastalıkları tespit etmeye yönelik uygulamalar gerçekleştirebilirler. Eğer böyle bir hastalık mevcut ise çocuğun yaşına ve hastalığın türüne uygun bir tedavi planlaması yapabilirler.  

    Çocuklarda Kabızlık Tedavisi Nasıl Olur?

    Kabızlık tedavisi kapsamında doktor, çocuğu ve aileyi bazı konular hakkında bilgilendirir. Mesela çocuğun kabızlık tedavisi kapsamında bol bol lifli gıda tüketmesi, yeterli miktarda su içmesi gerekir. Aynı şekilde kabızlık sorunu yaşayan çocuklarda, inek sütü tüketiminin de sınırlandırılması gerekebilir. Böylece kabızlığa yol açan etmenler ortadan kaldırılır. Eğer kabızlık spesifik bir hastalık nedeniyle ortaya çıkıyorsa bu hastalığı tedavi etmek amacıyla da çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir. 

    Ankara Çocuklarda Kabızlık Tedavisi

    Ankara çocuklarda kabızlık tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button