Çocuklarda Rota Virüsü Tedavisi

    Çocuklarda Rota Virüsü Tedavisi Ankara

    Çocuklarda rota virüsü tedavisi Ankara, bebeklerde ve çocuklarda görülen rota virüsü enfeksiyonlarını sonlandırmak; çocuğun bu virüs sebebiyle deneyimlediği şikayetleri ortadan kaldırmak için yapılan tedavilerdir. Virüsler, çeşitli yollardan insan vücuduna girer, daha sonra ise vücutta yer alan bazı hücreleri kontrolleri altına alarak hızla çoğalırlar. Çoğaldıkları bölgede ise enfeksiyona neden olurlar. Rota virüsü de bu virüslerden biridir. Bağırsak enfeksiyonlarına neden olmasıyla bilinen rota virüsü, son derece bulaşıcı bir patojendir.

    Bu virüs, hasta olan bir bireyin kusmuğunda ve dışkısında yer alabilir. Bu yolla da hasta olmayan birine bulaşabilir. Rota virüsünün en yaygın belirtileri arasında kusma, sulu ishal ve ateş yer alır. Kusma ve ishale bağlı ortaya çıkan dehidrasyon, baş ağrısı gibi belirtilere de neden olabilir. Rota virüsü, ishal gibi etmenler sebebiyle özellikle de bebekler ve çocuklar için tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda ve bebeklerde rota virüsü tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Bebeklerde ve çocuklarda rota virüsü belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Çocuklarda rota virüsü tedavisi için hangi doktora gidilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çocuklarda ve bebeklerde rota virüsü tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Rota Virüsü Nedir?

    Rota virüsü, sindirim sisteminin belli bölümlerini etkileyen ve genellikle çocuklarda gastroenterit hastalığının birincil nedeni olan virüstür. Bu virüs sebebiyle ortaya çıkan enfeksiyonlar sırasında çocuk yoğun bir mide bulantısı deneyimleyebilir, kusabilir ve ishal olabilir. Bahsi geçen belirtiler hem çeşitli sağlık risklerine hem de çocuğun yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe neden olurlar. Rota virüsü tedavisi sırasında vücudun virüs ile mücadele süreci desteklenebilir ve ortaya çıkan şikayetleri hafifletmeye yönelik ilaç tedavileri gerçekleştirilebilir. 

    Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

    Rota virüsü, hastalığa sahip olan bireyin dışkısından ve kusmuğundan bulaşır. Hastalığa sahip olan birey tuvalet ihtiyacını giderirken, kusarken veya ellerini yıkarken bu virüsü; tuvalete veya musluk başlarına bulaştırabilir. Çocuklar da virüsü bu şekilde vücutlarına alabilirler. Rota virüsünün kuluçka süresi yaklaşık iki güdür. Yani çocuk virüsü vücuduna aldıktan iki gün sonra gastroenterit belirtileri göstermeye başlamaktadır. 

    Rota Virüsü Tehlikeli Mi?

    Rota virüsü, çocuklarda ciddi sindirim sistemi enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu enfeksiyonların en tehlikeli belirtisi kusma ve ishaldir. Kusma ve ishal gibi şikayetler çocukların yüksek miktarda sıvı kaybetmesine ve dolayısıyla da dehidrasyon deneyimlemesine neden olabilirler.

    Çocuklarda ve Bebeklerde Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

    Rota virüsünün yol açtığı enfeksiyonlar çocuklarda şu gibi belirtilere neden olabilir:

    • İshal
    • Mide bulantısı ve kusma
    • Baş ağrısı
    • Halsizlik
    • Yüksek ateş
    • Ağız kuruluğu
    • İdrara çıkamama
    • Dışkıda kan veya irin bulunması

    Bebeklerde ve çocuklarda rota virüsü belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

    Çocuklarda Rota Virüsü Ne Zaman Geçer?

    Çocuklarda rota virüsünün yol açtığı enfeksiyonlar genellikle 7 ila 10 gün boyunca devam ederler. Daha sonra ise vücudun bağışıklık sistemi virüse karşı galip gelir ve hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başlar. Bazı durumlarda enfeksiyon bahsi geçen süreden bir miktar daha erken veya daha geç sonlanabilir. 

    Çocuklarda Rota Virüsü Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

    Çocuklarda rota virüsü tedavisi için alanında uzman bir pediatri doktoru ile görüşülmelidir. Pediatri doktorları, rota virüsü sebebiyle ortaya çıkan enfeksiyonlar sırasında, çocuğun bağışıklık sisteminin nasıl destekleneceğini ve ortaya çıkabilecek sağlık risklerinin nasıl önleneceğini bilir. Bu amaçlar doğrultusunda ise özel tedaviler gerçekleştirir. 

    Bebeklere ve Çocuklara Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman Yapılır?

    Rota virüsü aşısının ilk dozu bebeklere, doğumdan sonraki ilk 15 hafta içerisinde uygulanmalıdır. Aşının ikinci dozu ise bebek 8 aylık olmadan önce yapılmalıdır. Bu aşı sayesinde bebekler, rota virüsü sebebiyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı korunabilirler. 

    Çocuklarda Rota Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rota virüsü tedavisi sırasında antibiyotik gibi ilaçlara başvurulmaz. Bu hastalığın tedavi süreci genellikle, çocuğun veya bebeğin deneyimlediği şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Aynı şekilde bu hastalık sebebiyle ortaya çıkabilecek sağlık risklerini önlemek için de çeşitli uygulamalara başvurulabilir. Rota virüsü enfeksiyonu geçiren çocukların, tedavi süreçlerinde bol bol sıvı tüketmesi gerekir. 

    Ankara Çocuklarda Rota Virüsü Tedavisi

    Ankara çocuklarda rota virüsü tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button