Çocuklarda ve Bebeklerde Aşı Takvimi

    Çocuklarda ve Bebeklerde Aşı Takvimi

    Çocuklarda ve bebeklerde aşı takvimi Ankara, çocukların ve bebeklerin aşılanma süreçlerini takip etmek, ihtiyaç duyulan aşıların zamanında yapıldığından emin olmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. Aşılar, bünyelerinde barındırdıkları özel olarak zayıflatılmış, zararlı mikroorganizmalar sayesinde bireyin vücudunu gerçek tehditlere karşı korurlar. Vücut, aşı ile kendisine verilen zararlı mikroorganizmayı tespit eder, daha sonra ise bu mikroorganizma ile savaşabilmek için çeşitli bağışıklık sistemi araçlarını aktifleştirir. Deneme yanılma sistemi ile bu mikroorganizmayla savaşabilecek hücreler ve enzimler üretir.

    Böylece aşı ile verilen mikroorganizmanın, çok daha tehlikeli ve zayıflatılmamış halleriyle karşılaştığında nasıl bir tepki vermesi gerektiğini öğrenmiş olur. Aşılar, bebekler ve çocuklar için son derece önemlidirler. Başta çocuk felci, su çiçeği ve kızamık gibi pek çok ölümcül hastalığa karşı çocukları korurlar. Toplum sağlığını tehdit eden bazı çevrelerin iddialarının aksine aşıların, otizm gibi sorunlara yol açtığını destekleyen hiçbir bilimsel ve güvenilir bir araştırma yoktur. Bu yüzden ebeveynler, bebeklerinin ve çocuklarının aşı uygulamalarını özenle takip etmelidirler. Yazımızın devamında ‘’Çocuklara ve bebeklere hangi aşı ne zaman yapılır?’’, ‘’Aşılar tehlikeli mi?’’, ‘’Aşı uygulaması neden önemli?’’ ve ‘’Aşı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bebeklerin ve çocukların aşı takvimi gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Aşı Nedir?

    Aşı, zararlı bir mikroorganizmaya veya bu organizmanın yol açtığı hastalığa bağışıklık kazanılabilmesi için gerçekleştirilen, özel bir uygulamadır. Aşılar hem bebeklere hem çocuklara hem de yetişkinlere, farklı hastalıklardan korunabilmeleri için yapılabilirler. Aşıla genellikle farklı ve bağımsız laboratuvarlar tarafından özel olarak incelenir, üretilir ve insanlara uygulanmadan önce yüzlerce farklı testten geçerler. Böylece başarı dereceleri, etkinlik süreçleri ve bireyler üzerindeki etkileri detaylı olarak öğrenilmiş, güvenli olduklarından emin olunmuş olunur. 

    Aşı Takvimi Nedir?

    Aşı takvimi, bir bebeğe veya çocuğa, hangi aşının hangi zamanda yapılması gerektiğini gösteren, özel bir planlama çizelgesidir. Aşı takvimi sayesinde bebeklerin veya çocukların, bugüne kadar hangi aşıları oldukları kayıt altına alınabilir ve sonrasında hangi aşıları, hangi tarihte olacakları takip edilebilir. Aşı takviminde yer alan aşılar, genellikle ulusal aşılama programına dahil olan aşılardır. Bunların dışında ise ‘’Takvim dışı aşılar’’ olarak bilinen aşılar yer almaktadır. Bunlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan ‘’Bebeklik Çağında Takvim Dışı Aşılar’’ isimli yazımızı inceleyebilirsiniz. 

    Bebeklere Neden Aşı Yapılır?

    Pek çok hastalık, özellikle de bebeklik ve çocukluk çağlarında, yetişkinlik döneminde olduklarından çok daha tehlikelidirler. Bebeklerin yaşamını tehdit edebilir, gelişimleri ile ilgili ciddi ve kalıcı sorunlara yol açabilirler. Aşılama işlemi bebeğin, en yakın zamanda, mümkün olan en basit ve güvenli şekilde bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmesi için yapılmaktadır. Böylece yukarıda bahsetmiş olduğumuz tehlikeler, modern tıbbi imkanlar dahilinde önlenebilmektedir. 

    Çocuklara ve Bebeklere Aşı Yaptırmanın Yararları Nelerdir?

    Bebeklere ve çocuklara aşı yaptırmanın yararları arasında şunlar yer almaktadır:

    • Bebekler ve çocuklar, aşılar sayesinde belli hastalıklara karşı güvenli bir şekilde bağışıklık kazanabilirler.
    • Bebeklik döneminde görülebilecek bazı tehlikeli hastalıklar aşılar sayesinde önlenebilir veya bebeğin bu hastalığı şiddetli bir şekilde geçirmesi engellenebilir.
    • Çocuğun gelişimini ve dolayısıyla da yetişkinlik dönemini son derece olumsuz bir şekilde etkileyebilecek olan sağlık riskleri engellenebilir.

    Aşının yararları bu şekilde sıralanabilmektedir.

    Çocuklara ve Bebeklere Yapılan Aşılar Nelerdir?

    Çocuklara ve bebeklere uygulanan aşılar arasında şunlar yer alır:

    • Doğum: Doğum sonrasında bebeklere, hastaneden taburcu olmadan önce Hepatit B aşısının ilk dozu yapılır.
    • Ay: Bu ayda bebeğe Hepatit B aşısının ikinci dozu yapılır.
    • Ay: Bu ay içerisinde, rutin doktor kontrolleri sırasında bebeğe çeşitli aşılar yapılır. Bu aşılar arasında BCG yani verem aşısı, KPA ve 5’li karma aşı yer alır. 5’li karma aşı şu gibi hastalıklara karşı koruma sağlar: çocuk felci, menenjit, tetanoz, boğmaca ve difteri.
    • Ay: Bu ayda KPA’nın ve 5’li karma aşının ikinci dozları uygulanır.
    • Ay: Bu ayda ise 5’li karma aşının üçüncü dozu, Hepatit B’nin ise son dozu uygulanır. Aynı şekilde OPA yani oral çocuk felci aşısı verilir (ağızdan).
    • Ay: Bu ayda kızamıkçık, kabakulak, kızamık ve su çiçeği aşıları yapılır. Aynı zamanda KPA’nın son dozu uygulanır.
    • Ay: 5’li karma aşının son dozu, Hepatit A’nın ilk dozu uygulanır. Aynı zamanda Ağızdan çocuk felci (OPA)’nın ikinci dozu verilir.
    • Ay: Hepatit A aşısının son dozu uygulanır.
    • İlkokul 1.Sınıf: Kızamıkçık, kızamık ve kabakulak aşılarının ikinci dozu, 4’lü karma aşının pekiştirme dozu yapılır.
    • İlkokul 8.Sınıf: Tetanoz aşısının pekiştirme dozu yapılır.

    Çocuklara ve bebeklere uygulanan aşılar bu şekilde sıralanabilir.

    Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

    Bazı aşılar, çocuklarda şu gibi ciddi olmayan yan etkilere neden olabilir:

    • Hafif ateş
    • Uyku hali
    • Bitkinlik
    • İştah değişimi
    • Uygulama bölgesinde ağrı ve hafif kızarıklık

    Aşıların yan etkileri bu şekilde sıralanabilir. 

    Aşı Nasıl Yapılır?

    Aşılar genellikle kas içine enjeksiyon yöntemi ile yapılırlar. Bazı aşıların ağızdan yani oral yolla verilmeleri de mümkündür. Aşı uygulaması sırasında bebekler hafif bir ağrı hissi duyabilirler. 

    Ankara Çocuklarda ve Bebeklerde Aşı Takvimi

    Ankara çocuklarda ve bebeklerde aşı takvimi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Armağan Küçük ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button